Karate i njegov uticaj na nasilje kod dece i omladine

Može li karate pomoći u rešavanju agresije i besa? -Da li ce karate učiniti moje dete nasilnim? -Kako to da učenje borilačke veštine pomaže u kontroli besa i agresije? -Samo su neka od pitanja koja dobijamo svakodnevno. 

Ovi strahovi su potpuno razumljivi, ali tokom svih ovih godina vezbanja karatea kao takmičar, instruktor ili sudija nisam naisao na slučaj da je podučavanje karatea nekoga učinilo besniniji  ili agresivnijim. Upravo suprotno, karate čini decu manje nasilnim. 

Postoji mnoštvo instraživanja koja podupiru ove pretpostavke. Ono što istraživanje otkriva je da karate, kao i druge borilačke veštine, povećava  detetovo samopouzdanje, osećaj povezanosti sa drugima, njegovu fizičku sposobnost, postaju socijalniji.  Jačaju detetovu volju, čvršći karakter, razvija im se osećaj za pravdu i humanost, brže i bolje donose odluke i idealan je za pobedjivanje strahova kod dece. 


Na koji način karate utiče na nasilje kod dece i omladine: 


1. Disciplina

Karate je veština koja podučava mentalnoj i fizičkoj disciplini. Vrlo brzo shvatate da je samodisciploina od suštinskog značaja. 

Osnovno načelo treninga karatea je da su fizičko znanje i vežba namenjeni isključivo samoodbrani i da je samokontrola od vitalnog značaja za sigurnost Vas i drugih. 

Bes je zdrava i normalna ljudska emocija.  Problem se javlja kada osoba ima poteškoće da je kontroliše. Karate je pun ritmičke aktivnosti. Prepun je različitih emocija: sreće, ushićenja, razočarenja, ljutnje, besa, agresije. Karate pruža sigurno ,  predvidljivo i kontrolisano okruženje koje će pomoći detetu u kontroli emocija i usmeriti ga na koji način da to postigne. 

Aktivnosti, poput usavršavanja stavova , udarca, kate ili sparinga mogu rastopiti te emocije pre nego što one izgube kontrolu.Pored toga, usresređivanjem na um i telo mogu poboljšati detetovu sposobnost za pronalaskom unutrašnjeg mira i strpljenja.  


2.Poštovanje 

Dete koje počne da trenira karate već na prvom treningu naučiće kako da se ponaša u prostoru za vežbanje. Naučiće da poštuje starije i kako da im se obraća npr. trenera će zvati „učitelju“ ili „sensei“. Što je dete mladje, veća je verovatnoća da će naučiti o pravilnoj socijalizaciji i poštovanju starijih. Takođe će naučiti da poštuje svoje protivnike. Moraće da se ponaša po već utvrđenim pravilima i da poštuje određene propise itd..

Karate pomaže detetu da se individualno razvija, a da idalje ima prednosti  timske interakcije. 


Kako karate veština ima uticaj na smanjenje nasilja i agresije?

Zapravo, tačan mehanizam nije poznat. Deca smatraju da je agresija jedna od normalnih odgovora na određene probleme. Zato su treninzi karatea idealni za takvu decu, jer im je to prilika da se pozabave sa svojim problem-agresijom. Instruktor karatea je tu da nauči dete da kotroliše svoj um, samim tim i svoje emocije.  Neki istrazivači veruju da nasilje i agresija potiču od straha i da karate kao brolička veština pomaže u smanjenju straha i samim tim smanjuje nasilne odgovore. Karate doprinosi veštinama potrebnim za zadržavanje prirodnih reakcija na stres i njihovom usmeravanju na neko drugo mesto, na trening.

Pomoću karatea Vaše dete može naučiti više o poštovanju, napornom radu, i uspostavljanju rutine što će značajno poboljšati ponašanje Vašeg deteta.